8 Mart 2016 Salı



YOL RAPORU – ÇIRALI

      Çıralıda yapılacaklar:
  • Sabah erken yola çıkmanızı ve kahvaltınızı Çıralı sahilindeki mekanlardan birinde yapmanızı öneririm. Bir köy kahvaltısı beklemeyin zaten buraya muhteşem Çıralı sahili için geldiniz o yüzden oturun denize karşı manzaranın tadını çıkarırken karnınızı doyurun.
  • Çıralı'ya gelipte Yanartaş'a çıkmamak olmaz.
  • Denizin ve güneşin tadını özgüre çıkarın. Çıralı plajı taşlık, kum sevmeyenler için birebir.
  • Çıralı sahili Mayıs – Ağustos ayları arasında Caretta Caretta'ların akımına uğrar. Bu dönemde Çıralı'ya gelecekler Sahildeki yumurtalara zarar vermemek için azami özen göstermelidir. İşin özü Çıralı'da çılgın partiler, sabaha kadar susmayan diskolar yok. Burada sessiz sakin, kafa dinlemeye gelen doğanın tadını çıkarmayı seven insanlar var.
 Konaklama için bolca pansiyon var. Çoğu bungalow tarzı kulübelerden oluşuyor. Denize yakınlığına ve tesisteki lüks'e göre fiyatları değişiyor. Benim tercihim kampingler. Pansiyonlardan daha cüzi fiyatlara çadır yeri kiralayıp hem ekonomik hemde doğa ile iç içe bir tatil yapabilirsiniz. Mart, nisan ,mayıs aylarında göz yumulsa da yaz aylarında sahilde çadır kurmak yasak, hem tesis işletmecileri hemde Caretta Caretta yumurtalarının sağlığı için.


Sahilden yürüyerek Olympos'a da geçebilirsiniz. Olympos antik kentine Olympos'tan girmek isterseniz giriş ücretli. Turizm Bakanlığı buraya da gişesini koymuş fakat Çıralı'dan yürüyerek ücretsiz girebilirsiniz.


                                                      MİTOLOJİDE YANAR TAŞ


Ephyra Kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes bir av partisinde kardeşi Belleros’u öldürür ve “Belleros’u Yiyen” anlamına gelen Bellerophontes adını alır. Ephyra’dan sürülenBellerophontes, Argos kralına sığınır. Kendisine sığınan bu genci öldürmeyi kendine yakıştıramayan Argos Kralı onu Likya Kralın'a gönderir.
Likya Kralı acınacak haldeki bu genci öldürmek istemez ve onu Olympos dağında yaşayan arslan başlı, keçi gövdeli, yılan kuyruklu ve ağızdan alevler saçan canavar Chimera ile dövüşmeye gönderir. Bellerophontes, Pegassos adlı kanatlı atına binerek Chimera ile dövüşmeye gider. Chimera saldırdığında Pegassos havalanır veBellerophontes yere inerken mızrağı ile canavarı yerin yedi kat dibine gömer. Fakat Chimera yerin 7 kat altından alevler saçmaya devam eder. Anadolu’da binlerce yıldan beri anlatılagelen ve Homeros’un bize bu şekilde aktardığı efsaneye göre hala yanan alevler, Chimera’nın yerin yedi kat dibinden fışkıran alevleridir.
Bellerophontes’in zaferini kutlamak amacıyla Olympos’da bir yarış düzenlenir. Atletler Chimera Kutsal Ateşiyle meşalelerini tutuşturarak Olympos kentine koşarlar. Böylece, daha sonraları değişik spor dallarının eklendiği ve birkaç gün süren Olimpiyat Oyunları’nın Anadolu’daki ilk örneği gerçekleşmiş olur. Günümüzde yakılan “Olimpiyat Meşalesi” Chimera’nın sönmeyen ateşinin sembolik bir ifadesidir.
                                                                                                                                          WİKİ.

Yanartaş'tan Deniz Manzarası

Yoldan Bir Kare

Kahvaltınızın vaat ettiği manzara.

Yanartaş'dan deniz ( Bensiz :)






 Sahildeki lastik izlerini görmek çok üzücü, Mart ayı yumurtlama mevsimi olmasada araçların ağırlığı kumu ezerek sahilin doğal yapısını bozuyor. İnsan ırkı olarak doğa ananın yaptığını bozmakta üstümüze yok.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder